Arvelin tästä kirjotella ihan oman kappaleensa, kun tiesin että tää venyy kuitenkin pitkäksi kuin nälkävuosi. Koetetaan nyt kuitenkin lyhyesti.

Fiji. Itsenäistyi 1970, käsittää yhteensä 333 saarta, asukkaita 840 000 ja sijainti on eteläisen tyynenmeren trooppisella vyöhykkeellä, himpun päiväntasaajasta etelään. Ilmasto on aika jees, sadekausi pitäisi alkaa joulukuussa. Keskilämpötila on kolmenkympin tienoilla, ja merivesi on aina 25-29 asteen välissä. Kello on 10 tuntia Helsingin vyöhykettä edellä, tosin 180° meridiaani kulkee läntisten saarten läpi. Päivälinjaa on kuitenkin täällä siirretty, jotta koko maa sattuisi samalle päivälle. Harmillista, jos koulusta kotiin tullessa hyppäisi päivän taakse/eteenpäin. Se voisi tosin tuoda mielenkiintoisia sovelluksia mukanaan.
Maan kokonaisala käsittää 1,3 miljuunaa neliökilsaa, josta tosin vain 1,5% on maata. Pääsaari, Viti Levu on isoin, jolla myös asuu 75% ihmisistä. Maan pääkaupunki, Suva, sijaitsee saaren sateisemmalla itäpuolella, kun taas turistikeskittymä Nadi aurinkoisella länsipuolella. Keskiosa saaresta on ylänköä ja vuoristoa, korkein huippu nousee 1323 metriin. Kansainvälinen lentokenttä on Nadissa, ja tästä on helpoin ja lyhyin matka suunnata lomasaarille tuohon saaren länsipuolelle. Pääsaari ei oikein omaa kunnon upeita paratiisihiekkarantoja, tää on vähän tälläista tulivuorisademetsää. Ulkosaarille sitä on mentävä, jos haluaa oman palasensa paratiisista.
Ja paratiisiahan niillä riittää. Kuten mainitsin, lännessä on Mamanucas ja Yasawat, valtaosan turistien kohteet. Viti Levun etelä- ja länsipuolella rannikon läheisyydessä on myös muutama ihan ok saari, johon on halpa/helppo turistia kuskata. Kauempana idässä on sitten hurja rykelmä pikkuisia saaria, mutta niihin meno maksaa pirusti ja ihan normituristi ei edes ole edes tervetullut sinne. Et säkään varmaan haluaisi ravunpunaista saksalaista takapihallesi speedoissa aurinkoa ottamaan?
Elokuvateollisuus on myös Fijin jo löytänyt, ainakin Blue Lagoon, Cast Away, Bounty-mainos & tusina tosi-TV sarjoja täällä on kuvattu. Enkä ihmettele. Hinnat on aika kukkaroystävälliset, periaatteelle että ulkosaarilla kaikki maksaa enemmän, Viti Levu on budjettituristille. Bussilla voi kulkea melkein ilmaiseksi, Nadilta Suvalle meno maksaa vitosen Suomen rahassa, koko saaren pääsee ympäri varmaan 15 juurolla. Kurssi on euroystävällinen ~1e = $2 Tosin matka voi kestää pari päivää ympäri saaren vaikka matkaa ei olekaan kuin 300-400 kilsaa. Majoitus maksaa pääsaarella n. $15-20/yö, saarilla voi varautua maksaan $30-80. Tosin saarilla myös ruuat kuuluu hintaan, supermarketteja kun niiltä ei löydy. Mutta kun laskee että pääsaarella saa toimivan illallisen viitosella ja kympillä saa jo vähän prameilla, niin en oikein näe saaria kustannusystävälliseksi.
Tietty jos haluaa oman selänpesijän, haaremin paikallistyttöjä, silkkiset lakanat ja kultalusikan, kyllä sekin onnistuu. Sattuneesta syystä en arvannut kokeilla. Kunhan olutta saa 750 ml lekan kolmella dollarilla, niin mä oon tyytyväinen.
Väestö on jakautunut indo-fijiläisiin ja fijiläisiin suhteella fifty-sixty, originaalit johtaa marginaalisesti. Joku 7 prossaa on sitten muita. Kielenä nää puhuu pääasiassa fiji-hindua (aksetti eri intialaisista, kirja kertoi, mä oon vähän paha vertaan) ja fijiä keskenään sekä takeltelevaa englantia ulkomaalaisille. Politiikasta voisin turista tunteja, mutta en arvellut siihen nyt syventyä. Pääasiassa maa on aika sekaisin, kovasti on erimielisyyksiä noiden kahden pääkansalaisuuden välillä. Parin viikon sisällä pitäisi tulla vallankumous, jota tässä nyt mielenkiinnolla odotan. Armeija ja hallitus ei oikein tuu toimeen, tuolla on juurensa jo vudessa 1987. Ei varmaan kivaa olla paikallinen, kun pientä nokkapokkaa on ollut koko ajan 90-luvun alusta lähtien. Tosin kahakoinnista pääosa tapahtuu pääkaupungin tuntumassa, turistipuolella saarta ei näy muuta kuin seurannaisvaikutukset.
Uskontoja on tusina, koska tää on niin monikansallinen maa. Brittien perintönä tosin kristinusko taitaa olla se suurin. Koulutustaso on aika jees, kaikki taitaa päästä kouluun. Ei tää silti ihan länsivaltio oo, eikä tän pitäiskään. Osana maan hallintoa on edelleen pikkukylien vanhimmat, Great Council of Chiefs, joka mm. valitsee maan presidentin. Muuten hallinto toimii brittien tyylisesti. Perinteistä pidetään kiinni, kylissä vieraillessa turisteilla on tiukat käyttäytymisnormit. Tervetuloseromoniat, kava-juoman kittaaminen sekä melko monta muutakin seremoniaa on vieläkin osa jokapäiväistä elämää valtaosalle kansasta.
Rahansa kansa saa turismista ja sokeriruosta, joiden jälkeen tulee kalastus, muu maanviljelys, kaikenlainen luonnontuotanto ja jopa kullankaivuu. On täälläkin oikeesti nälkärajan alapuolella olevia ihmisiä, mutta pääasiassa jengillä menee hyvin. Ilmasto tuo mukanaan hyvät kasvuolosuhteet, ja kylissä kaikki auttaa toisiaan.
Joko riittää?