Saturday, December 16, 2006

Joulua odotellessa

lauantai 16.12.2006 klo 23.55

Surffi ei ole parantunut ja sää on vaan huonontunut. Parissakympissä neula huitelee, sadekuuroja tippuu taivaalta tasaiseen tahtiin. Huomenna onneksi vaihdetaan maisemaa pari sataa kilsaa pohjoisempaan, jospa siellä sää paranisi.

Tässä viime päivinä kävin vielä viimeiset tuntumat hakemassa vasemmanpuoleiseen liikenteeseen Newcastlen kujilla. Eilisiltana kävin vesisateesta Tessan ja Mitchin pelastamassa kotiin ja tänään heitin Katen ja Andyn kekkereihiinsä ja takaisin. Matin taksipalvelu, halvat hinnat. Tuli ikävä Jebussia, mitenhän vanhalla rouvalla menee?

Tänään kävin myös Dylanin ja Sebastinin hyvästelemässä, muutama olut siinä otettiin sen kunniaksi. Muisteltiin mukavia vuoden varrelta ja lopulta mieshalin jälkeen suuntasin kulkuni takaisin Hamiltonin kaupunginosaan.

Nyt pitäisi pakata, huomenna otetaan suunta kohti perhe Ralphin kotia Crescent Headissa. Toivottavasti jollain olisi lainata surffilautaa, siellä kun oli muistaakseni melko loistavat surffibiitsit.

Friday, December 15, 2006

Kotiasumista

perjantai, 15.12.2006 klo 19.15

Viikonloppu laskeutuu Newcastlen ylle. Olen Tessan ja Mitchin vieraana vietettyäni muutaman yön ison rahan YHA-hostellissa keskustassa. Surffikelit on olleet surkeat, ja kesän saapuessa keskustan rannat ovat epätodellisen ylikansoitettuja. Kaverin lautaa kykenisin lainaamaan ilmaiseksi, mutta en oikein tiedä kiinnostaako mua lähteä tappelemaan aalloista.

Dylan ja ruotsinpojat Sebastian ja Henrik YHA:ssa jo olivat paikkaa pystyssä pitämässä mun sinne tiistaina saapuessani. Tiistai-illasta kävin hostellin hintaan kuuluvan ilmaisen illallisen nauttimassa Finnegansissa, ja loppuillan vaihdoin poikien kanssa kuulumisia. Meinasivat kesän viettää Newcastlessa töitä tehden, majoitus hoituu hostellissa ilmaiseksi muutaman tunnin siivouksella päivittäin. Koulu jatkuu joskus helmikuussa, joten on pojilla aikaa Australian kesästä nauttia.

Keskiviikkona suuntasin yliopistolle muutaman juoksevan asian hoitamaan ja ilmaista nettiyhteyttä käyttämään koulun kirjastossa. Päivä menikin kirjastossa ja illasta oli vuorossa käydä vielä kerran Newcastlen yöelämää katselemassa. Hiemanpa karkasi lapasesta, kyllä me kotiin tultiin mutta torstai olikin sitten melko kamala. Ei se nyt elämäni pahin tutina ollut, mutta läheltä liippasi. Keskiviikkona tapasin Katen kaverin, Tessan, bussissa yliopistolle ja hän tarjosi majapaikkaa loppuviikoksi. Mikäs siinä.

Torstaina tutinoista selvittyäni vaihdoin tavarani uuteen kotiin, ja tässä olen nyt tähän asti hengaillut. Torstai-illasta käytiin Dylanin kanssa jouluostoksilla kaikkien muiden joulukärpäsen puremien kanssashoppailijoiden kanssa ja tänään kävin vielä toisessa kauppakeskuksessa viimeisiä tuliaisia katselemassa. Illat olen tutkinut TTY:n sivuja ja tehnyt suunnitelmia ensi vuoden opiskelujen suhteen, on aika ottaa itseä niskasta kiinni.

Ilmat on olleet ihan ok, tostai oli paahtavan kuuma ja tänään on ollut vähän pilvistä. Kate ja Andy tulivat viikonlopuksi kanssa tähän Tessalle kämppäämään, heillä oli jotain kekkereitä Newcastlessa tiedossa. Sunnuntain valjetessa ja ajokuntoisten selvittyä otetaan suunta kohti Crescent Headia, mutta siihen asti arvelin ottavani rauhallisesti telkkua katsellen ja netissä surffaillen.

Wednesday, December 13, 2006

Sydney-Newcastle pikapikajunassa

tiistai, 12.12.2006 klo 16.30

Vielä se kerran piti siis tähän jumalanhylkäämään kotteroon istua ja tehdä matka kohti ruusuntuoksuista Newcastlen satamakaupunkia. Tuttuakin tutummasta kolmen ja puolen tunnin matkasta on takana kaksi, kotoisen näköiset maisemat vilistää junavaunujen ikkunan takana ja fiilis on korkealla. Taskussa on Australian dollareita eikä mitään Fijin leikkirahaa, ihmiset puhuu taas oikealla tavalla ja se tuttu bon voyage -ilmiö potkii takaraivoon. Edes pilvinen sää ja vain +22 asteen lämpötila ei meinaa mitään. Mun on hyvä olla.

Yöllä ei tullut paljoa nukuttua, kello soi 04.45. Kuuden aikaan olin bussiasemalla ja parissa minuutissa jo liikkeellä. Kuka puhui että Fijin julkinen liikenne toimii huonosti, pisin aika mitä jouduin odottamaan kyytiä kolmeviikkoisen rupeaman aikana oli jossain puolen tunnin kieppeillä, vaa'an kallistuessa alle kymmenen minuutin nenänkaivuusessioihin.

Lentokenttä oli yllättävän vilkas sinne saapuessani seiskan pintaan, mutta asiaa selitti alle 13-vuotiaiden tyttöjen verkkopallo-joukkueen kotiinpaluu samalla lennolla. Oli reissua selvästi yhdistetty lomareissuun, sellaista ravun punaisuutta oli tasaisesti havaittavissa isästä pikkuveljeen. Ja kyllä oli jengillä matkatavaraa! Itse kannoin 17 kilon laukkuani rinta rottingilla, kun kanssamatkustajilla kassit pursuivat vaunuista pihalle. Kovaa hommaa tuo perhematkustaminen.

Maasta poistuminen onnistui ilman huolia, en koettanut kantaa kiellettyä valaanhammasta maasta. Lentokoneena tänään oli Air Pacificin lippulaivat, Boeingin 747-400. On muuten massiivinen kone. Taisin ko. koneessa viimeksi olla Frankfurthista lentäessäni kohti SIngaporea. Kolmen ja puolen tunnin matka meni joutuisasti koneen viihdetarjonnasta nauttiessa, Minä, Sinä ja Dupree jaksoi naurattaa aikansa. Ehkä vähän enemmän kuitenkin viihdytti vieressä istuvat verkkopalloilija-tytöt lentopelkoineen.

Sydneyyn saapuessa tuntui kuin kotiovelle olisi astunut, ja vielä kun maahantulovirallisuudetkin menivät lentäen läpi, kohta havaitsin olevani tuttuakin turvallisesti Australian mailla. Eivätkä edes pommitutkituttaneet mua tällä kertaa.

Vaihdoin matkashekkini paikallisvaluutaksi, heivasin Fijin dollarit mäkeen ja otin askeleen kohti välipalaa McDonald'sissa. Oli muuten aika hyvin mitoitettu tuo mun fijivaluutan tarve, ylimääräistä rahaa jäi kokonaiset 1,15 dollaria. Fijin päässä muuten oli pakko ostaa yksi paikallisolut, en kai mä maassa voi käydä maistamatta sen erikoisuuksia. Ei ollut olut erikoinen. Enkä edes tuntenut itseäni alkoholistiksi, vaikka kello ei paljoa päälle kahdeksan aamulla vielä ollutkaan. Järkeilin asian sillä, että kotipuolessa viisari huiteli vasta puolen yön tienoilla, täysin laillinen aika juopotella.

Sää ei tosissaan oikein nyt herkuttele, piti kaivaa huppari laukusta, mutta eiköhän tää tästä. Newcastlessa meinasin olla sunnuntaihin asti, jolloin Kate poistuu alueelta kotiaan kohti. Ilmainen kyyti pelipaikoille on siis taattu. Tää viikko ostellaan tuliaisia, nautitaan elämästä ja ehkäpä jopa surffilaudalle saattaisin jonkun kerran kiivetä. Kyllä tää tästä.

Vikat saarifibat

maanantai, 11.12.2006 klo 20.00

Tänään oli vuorossa lentolippujen nouto ja puhelimen lukituksen poistaminen. Eikä sitten paljoa muuta. Huomenna lähtee lento ysiltä aamulla, pitänee viiden aikoihin potkia itseni ylös, mulle riitti yksi kokemus melkein missatusta lennosta.

Kävin siis tuon matkan lentokentälle skouttaamassa, näyttäisi sellaisen 40 minsaa menevän. Eli kun check-inn on seiskalta ja bussit alkaa liikennöidä kuudelta niin mun pitäs olla ok. Reissulla muuten näin ekat sotilaat, näyttäisivät AK-47 kantavan turvanaan. Jotain tiesulkuja ne oli valmiit pystyttään, mutta meidän ohi bussilla ajaessamme kaverit vaan vilkuttivat kameralle. Että sellasta vallankumousta.

Lippuja piti hetken aikaa venailla, mutta nyt pitäs kaiken olla kunnossa. Liput saatuani otin suunnan kohti Nadia, koska hieman ennen kaupunkia olin nähnyt paikan joka mainosti poistavansa puhelimista lukituksen. Mulla oli hieman vaikeuksia paikkaa ensin löytää, vaikka siitä kolme kertaa ohi jo olin ajanutkin. Kävin sitten vahingossa Nadiin asti, josta tosin heti ekan bussin otin takaisinpäin. Lopulta paikalle pääsin, ja totesin sen olevan sellainen pieni sekatavarakauppa. Ihmettelin siinä hetken aikaa ja sitten myyjätädiltä kysyin neuvoa. Sillähän se selvisi, kaveri oli sellainen 17-v insinörtin alku, jolla tarvittavat pelit ja vehkeet löytyi.

Ei siinä että mun luurissa mitään fyysistä vikaa olisi, mutta enpä vaan muista turvakoodia. Eli aussiliittymä toimii iloisesti, mutta kortin vaihto ei onnistunut. No, kaveri kävi puhelimen järjestelmän nollaamassa, ja nyt taas pelaa mukavasti. Otti $30 5 minsan työstä, bisnesmies on bisnesmies. On tuo silti kummasti halvempi kuin ostaa uusi puhelin Suomen päässä.

Lautokaan takaisin päästyäni kävin lounastamassa neljällä dollarilla, en taaskaan kyennyt koko annosta syömään. Onkohan mulla mahassa joku mato joka vie ruokahalun? Hyvä mato, säästää rahaa :) Nyt illasta viimeistelin tuon matka-DVD:n tästä vuodesta, seuraava etappi olisi vaan löytää jostaa Firewiren päässä oleva polttava DVD-asema, jotta sen saisi pihalle tästä koneelta. Ehtiihän sitä.

Tällä hetkellä mulla on Fijin valuuttaa kokonaiset 8 dollaria, bussimatka maksaa sellasen $1,65 ja lopuilla voisin huomenna laittaa kentällä elämän risaiseksi!

Päivä hartaudelle

sunnuntai, 10.12.2006 klo 21.05

Oonkos muistanut mainita, että Fijillä uskonto on aikalailla kaikki kaikessa paikallisille, se ohjaa jokapäiväistä elämää, politiikkaa ja koulutusta? Kansasta vain 0,4% ei ole uskonnollisia, loput jakaantuvat 53% kristittyihin, 38% hinduihin, 8% muslimeihin ja muutamaan muuhun pienempään uskontokuntaan. Olisihan se loukkaus paikallisia kohtaan jos en itse kävisi katsomassa mistä touhussa oikein on kyse. Olihan sentään toinen adventtisunnuntai, ja edellisestä kerrasta Herran huoneessa onkin jo aikaa.

Sunnuntaina aikalailla koko maa pysähtyy, kaupat ja muut palvelut on suljettuja ja on aika perheelle. Sekä tietty uskonnolle. Lautokassa olen nähnyt ainakin 5 eri kirkkoa, jokainen julistaa vähän erilaista sanomaansa. Ja noiden lisäksi palvomispaikkoja löytyy varmasti lisää. Aamulla heräsin seiskan aikaan, tavoitteenani oli ehtiä yhdeksältä alkavaan messuun. Aikaisimmat linnut aloittivat hartautensa jo seiskalta, mutta en itse tuohon ihan kyennyt.

Kävin siinä ennen kirkkoon menoa vähän kävelemässä kaupungilla, jossa tapasin paikallisen nuoren miehen nimeltä Richard. Jollain kumman keinolla keskustelu kääntyi uskontoon, ja selvisi siinä sitten että poikahan on oikein tunteella uskovainen. Itse koetin Jeesus-keskustelussa pysyä mukana, mutta lähinnä se meni niin että hän puhui ja mä nyökkäilin. Kaveri jopa rukoili mulle. Hän kutsui mut sitten illalla hänen kirkkoonsa seuraksi, josta sitten suuntaisimme hänen vanhempiensa luokse nauttimaan illallista. No mikäs siinä. Mutta ensin oli aika käydä aamukirkossa.

Paikka oli katolisen suuntauksen Our Lady of Perpetual Help Parish -niminen kirkko, jota hotellin respassa suosittelivat. Luultavimmin siksi että itse kuuluivat ko. kirkkoon. Itse palvelus ei kotimaisesta luterilaisesta liturgiasta kummasti eronnut, tosin näille ei ollut urkuja vaan mandoliini, rummut ja intialainen esilaulajaryhmä virsille. Ihan vetäviä piisejä vetelivät. Palvelus kesti tunnin ja oli kolmekielinen, pääasiassa virret oli fijiksi ja pappi puhui englanniksi, jokunen hindu-virsi kuului välissä. En olekaan ennen lausunut Isä Meidän- rukousta englanniksi.

Selailin tuossa myös Awake-nimistä lehteä, jonka mulle eräs setä eilen antoi luettavaksi. Jehovan todistajathan ne siinä ilosanomaansa jakoivat, lehti keskusteli mm. sellaisista päivän polttavista aiheista kuin Nooan Arkin merikestävyys (oli jopa pieni irti leikattava malli, jolla voi kylpyammeessa sitä testata), Homoseksualisuus - kuinka voin välttää sen (suvaitsevaisuus on hyveemme) ja Milloin voin alkaa deittaamaan (neuvoja 14-vuotiaille). Eivät maininneet yhden illan juttuja deittaamisena, outoa.

Illan perhetapaaminen jäi lopulta käymättä. Onkos teillä koskaan ollut sellaista fiilistä kun hälytyskellot pään sisällä alkaa soida ja korvista tuuttaa ilmahälytystä? Mulla oli tänään. Tapasin Richardin tuossa hotellin vieressä puistossa (ei halunnut tulla hotellille) ja siinä sitten selvisi että hän ei kirkkoon pääsekään tänään isoäidin sairastuttua. Myöskään illallinen ei onnistu, kun hänen äitinsä oli kiireinen eikä ehtinyt monen lajin illallista rakentaa. Intialaiset kun tekee illallisen joko kunnolla tai sitten ei ollenkaan. No, ei siinä mitään, ajattelin, sattuuhan sitä.

Kaveri kuitenkin välttämättä tuntui haluavan mun perheensä tavata, joten ehdotti sitten huomisiltaa. Juu, kyllähän mulle kulttuurieläminen tapahtuu. Lupasi jopa kuskailla mua huomenna lentokentälle lippuja hakemaan ja näyttää Nadin aluetta, hällä oli auto. Siistiä. Touhussa oli vaan yksi pikku mutta, joka mua alkoi siinä tarinoidessamme vaivata suuremmissa määrin. Kaveri kun päivällä mut tavatessaan halusi mun lahjoittavan hänellä raamatun (antamalla rahaa), koska hän antoi mulle sellaisen kiiltävän kolikon, jossa oli 10 käskyä. Eikä tietty mikä tahansa opus kelvannut, vaan piti olla juuri se tietty, jota hänen kirkkonsa myy. $20 oli puhe, ja sen hänelle alustavasti lupasin, olinhan mä saamassa hienon illallisen ja kaikkea.

Mutta nyt illalla touhu olikin sitten niin, että hän jatkoi mun painostamista tuosta rahasta, hän kun oli luvannut jollekin kirkkonsa imaamille sen tänään ostavansa, eikä kuulemma voinut sanaansa perua tai pahat juorut kirkon sisällä alkaa kiertää ja Jeesuskin katsoo pahalla. Eli siis homma olisi mennyt niin, että mä olisin rahan hänelle antanut ja hän olisi kävellyt sen kanssa ostamaan raamattuaan, ja sitten tavannut mut huomisaamuna iloisena ja jumalan sanaa täynnä.

Siinä hetken summailtuani mitä mä oikein kaverista tiedän ja mitä keinoja mulla oikein on hänet tavoittaa mahdollisen PP-tilanteen sattuessa, ja totesin aika heikoilla jäillä hengaavani. En suostunut hänen ehtoihinsa. Seuraava vaihtoehto, jota hän tarjosi oli kävellä pimeillä kaupungin kujilla parikytä minsaa imaamia tapaamaan. Ei napannut, jo mä olin kirkollisen annokseni saanut, eikä huvittanut tulla mukiloiduksi. Ehdotin että katsellaan sitä rahaa sitten huomenna, kai nyt raamattu päivän pärjää entisellä omistajallaankin. Kaverihan siitä hurjistui ja ja alkoi paasata sanansa pitämisestä ja helvetin kiirastuliin joutumisesta pahojen tekojen takia. Viidettä kertaa samat syyt kuultuani käännyin kannoillani, toivotin hyvää loppuelämää ja tulin takaisin hotellille. Mua ei huvittanut juuri tänään tulla tuupattua kakkoseen kovakouraisesti.

Voihan se olla että kyseessä oli vaan uskomaton määrä yhteensattumia, mutta kokonaiskuvaa tässä tarkastellessani aika "hyvin" oli kaikki sattunut loksahtamaan kaverin tarinassa. Joutuuko sitä helvettiin jos ei luota kristittyyn? Pitää kai yksi Ave Maria ennen nukkumaan menoa lausua varmuuden vuoksi.