Wednesday, May 24, 2006

Australian Alkeet, osa 5 - Rugby

Juu, tää on just se laji jota nössöt amerikkalaiset ei uskalla pelata. Tää on vähän kuin NFL:ää mutta ilman suojia. Tai no on jollain joku pipon näköinen suojus päässä ja hammassuojat löytyy aikalailla kaikilta, mutta se siitä. Australian terveydenhuolto kiittää tuloista.

Sarjoja näillä on täällä oikeestaan kaksi, on isojen kaappien Rugby Union ja sitten tämä pikkupoikien NRL, National Rugby League, jota Newcastlessakin pelataan. Meillä on Newcastle Knights, joiden pelaajat on melkein rokkitähtiä. Niin, ja en mä kyllä haluaisi näitä NRL keijujakaan pimeällä kujalla tavata, ensiksikin ovat niin pirun rumia ja toisekseen kavereilla voi olla vaikeuksia kulkea keskiverto-ovesta suoraan läpi.

Unionin säännöistä en nyt niin hirveästi osaa sanoa kun en yhtään peliä ole nähnyt, mutta Andy sanoi että Walesissa sitä pelataan. Ja siellä taklaukset ei oo mitään keijunpusuja. Tosin mun silmään NRL:nkin taklauksissa on ihan tarpeeksi. Mutta siirrytäänpä pelianalyysiin.

Ensimmäiseksi mulle tulee pelistä mieleen maajussit, joille on annettu rikkinäinen pallo ajankuluksi. Joten kaverit ovat aikaa kuluttaakseet alkaneet juosta toisiaan päin pää edeltä pallon kanssa. Ja maahan kaaduttuaan sama toistaen.

Kenttä on amerikkalaisen futiksen tapaan merkitty, n. 100 metriä pitkä ja 30m leveä, päädyissä on kaksi tolppaa ja tavoitteena on kuskata pallo kaverin maalialueelle, joka on näiden tolppien rajaavan maaliviivan takana. Palloa saa kuljettaa kädessä NFL:n tapaan, mutta kaverille syöttäminen on sallittua vain taaksepäin. Tai sitten jalalla potkaisten eteenpäin.

Kentällä on 13 kaveria kummallakin puolella, peliaika on 2x40 minsaa jatkuvaa ja maalista saa 4 pojoa. Maalin saatua paras potkaisija pääsee kokeilemaan 2 lisäpistettä siitä kohdasta josta pallo on saatu kuljetettua maalialueelle. Tämä tapahtuu potkaisemalla pallo muiden häiritsemättä tolppien väliin. Ei kuullostaisi hirveän vaikealta hommalta. Eli mitä keskemmälle itsesi pallon kanssa kellistät, sen parempi.

Peli on siis jatkuvaa toisiaan päin juoksemista, pallo on pelissä oikeestaan koko ajan. Kaverit siirtää pallon toiselle kaverille, joka juoksee 2 metriä jonka jälkeen 4 hemmoa murskaa kaverin maahan. Hetken rimpuiltuaan hän pääsee pihdeistä, siirtää pallon seuraavalle ja sama toistuu. Joskus joku onnistuu ja sitten juostaan lujaa. Riskinä tietty on fakta mitä nopeampi liike, sitä kovempi isku. Julma laji.

Välillä muodostetaan kasa ja pusketaan toisia, välillä heitetään palloa sisään reunalta. Tässä tilaisuudessa tehdään sirkustempulta näyttävä nosto, korkeimmalla oleva kaveri koettaa napata pallon muiden pitäessä häntä polvista ylhäällä. Niin, ja välillä tapellaan. Ja silloin isketäänkin urakalla. Ja isin pikku kullannuput huutaa katsomossa "Kill, kill, kill!".

Lajin viihdyttävyys: 1/5 kengurunkoipea (voisin katsoa pyykin kuivumista narulla mieluummin)
Lajin fair play -henki: rajaton, vastustajakin on ihminen
Aussien Superbowl (State of Origin) pelin NSW - Queensland tulos: 17-16
(katsoin telkkarista sivusilmällä)

Tuesday, May 23, 2006

Tiistaiko?

Terve, ja kiitos kaloista. Maanantaina kävin aamulla valokuvakurssilla näyttämässä vähän tuotoksiani, kovin olivat tyytyväisen oloisia aikaansaannoksiini. Ottaen huomioon että tavoitteena oli saada joku teema otoksille, eikä mulla ole kuin erinäinen kasa keskivertokuvia niin suoritus hyvä.

Tosin eipä nuo muidenkaan kuvat ihan mitään ihmeellisiä ollut, joten ihan tyytyväinen saa olla. Ainut mikä mua vähän tuossa asiassa ihmetyttää miten paljon merkitystä löysivät munkin kuvista, niitä piti sitten analysoida syvällisesti. Nyökkäilin tietäväisenä. Mieli huuti koko ajan että perkele, ne on kuitenkin vaan valokuvia! Eipä taida musta tulla taiteilijaa, liian rationaalinen mieli löytyy olkapäiden jatkeena.

Siihen oppitunnin päätteeksi lainasin kunnon kolmijalan ja kameran, skippasin enkun luennot ja painelin keskustaan ottamaan loput kuvat portfoliota varten. Iltaan asti meni, muutaman mukavan hämäräkuvan salamoiden kanssa horisontissakin sain napattua.

Ja kun olin samalla saanut kuningasidean itse töiden teemasta (no on se vähän hihasta ravistettu, mutta kelvatkoon), niin virittelin pienen kotistudion olohuoneeseen. Muut vähän kulmia kurtistaen mun touhuja seurasivat mutta "hulluja nuo suomalaiset" -toteamuksella mut sivuuttivat ja jatkoivat omien ongelmiensa puimista. Andy olisi halunnut kuvata pornofilmiä kun kerran oli kunnon välineetkin mutta videokameran puute esti toiminteen. Ehdotus stillkuvista hukkui tyynyyn, jota tytöt poikaraukan suuhun sulloivat.

Melkoisia ongelmia noilla kämpän naisilla tuntuu koko ajan olevan. Tai ei ne oikeestaan mitään ongelmia ole, mutta kaikki pitää analysoida kahvikupposen ääressä äärettömästi dramatisoiden läpi. On ongelmia ihmissuhteissa, ulkonäössä, pukineissa ja opiskeluissa. Yleensä ihmissuhteissa. Miten vaikeaa se oikein voi olla, ei mun suomalaisen miehen mieli oikein aina taivu ymmärtämään.

Tänään kävin viimeistelemässä videokurssin harkkatyön, nukuin 4 tunnin päiväunet, pelasin futista ja luin tunnin huomiseen tenttiin. Tajusin myös että kun vielä viimeistelen loppuviikosta tuon valokuvaportfolion ja kirjoitan yhden enkun esseen, mun opiskelut tältä kurssilta alkaa olla paketissa. 23. kesäkuuta on enkun tentti, ja sitten 3 viikkoa lomaa. Voi veljet, mitäs sitä tekisi?

Voisin nuo opinnäytteeni laittaa kuvagalleriaan kunhan ne saan viimeisteltyä, ankaraa kritiikkiä odotellessa. Seuraava projekti voisi olla märkäpuvun osto ja surffilaudan vahaus, siis heti kattoon syljeskelyn ja tyhjäntoimittamisen jälkeen. Ehkä voisin myös lomasuunnitelmani kasata nyt kun sain siirrettyä vähän lisärahoitustakin aussitilille. En mä rahojani tuhlaa, elämä vaan on.

Loppuviikon suunnitelmat on torstaina Australia - Kreikka futispelin seuraaminen isolta screeniltä baarissa, perjantaina jotain bilemeininkiä, lauantaina annetaan selkään Maitlandin Harakoille kotikentällä ja sunnuntaina - no, mitäs sitä nyt sunnuntaina yleensä tehdään.

2006-05-23
8.7,17.8,2.8
11.2,67,5,Calm
17.2,33,4,Calm

Monday, May 22, 2006

Hard Rock Hallelujah

Heijjaa Suomen poijjaat (ja tytöt, mutta se on toinen tarina). Ei tainnut lätkässä onnistaa, mutta onneksi viisuvoitto korvaa tuskaa. Täälläkin kisat ylitti uutiskynnyksen, tuli oikein uutisissa hirviötä tuutin täydeltä. Tosin tietty kotimaan kissanristiäisten jälkeen.

Näyttivät vielä uusintanakin koko shown. Melkosta. Kämppisten kanssa naureskeltiin täällä suorituksille, taisi olla harvinaisen huono vuosi. Mutta rokillahan ei voi hävitä. Eipä tuo taida silti Lordin hirviömäistä suoritusta huonommaksi tehdä, hyvä meidän maa! Tosin kämppikset totesivat että kovin on erilaista tuo suomipoppi. Haistatin heille pitkät ja heiluttelin Suomen lippua iloisesti.

Millos mä viimeksi kirjottelin? Torstaina? Onhan tässä taas vähän ehtinyt sattua ja tapahtua. Hääbileet oli oikeestaan aika vaisut, sellaset sisäpiirikekkerit ne vähän oli. Juhlaseurue oli maailman kovinta hottia ja muut sai seurata sekoilua vierestä. Ja iahilla kuinka kooleja nuo hemmot on. Mä oon vähän liian vanha nielemään ihan kaikkea pureksimatta. Alan olla aika täynnä tätä sisäpiirisekoilua, onneksi valtaosa jengistä vaihtaa maisemaa ekan semesterin jälkeen ja tulee uutta verta tilalle.

Jeebussikin pääsi osaksi seremoniaa, kävin vähän juhlaparia ajeluttamassa kampusta ympäri. Siitä sitten kukkulalle baariin vähän bilettämään. Itse tosin vaihdoin veteen kympiltä, olihan lauantaina vuorossa futista ja vielä melko tärkeän pelin muodossa. Ollaan saatu takkiimme vähän turhan useesti viime aikoina tyhmien virheiden takia. Oli siis aika muuttaa suuntaa.

Peli meni mukavasti, 2-0 jyrättiin kaverit. Mä sain faneja katsomosta, hyvä etteivät pikkukivillä mua heitelleet. No, mutta eipä kaveri mun laidalla kyllä mitään saanut aikaan, vaihtoivat toiselle laidalle kun oli ottanut tarpeeksi iskuja vastaan. Jos tuomari anto mun pelata kovaa niin kyllähän mä pelaan :) Tosin kyllä kaverit vähän antoi takaisinkin, ei aussiluonto anna periksi eurooppalaisten tulla heidän maille rokkaamaan. Bring it on, baby!

Eipä siitä sitten muu auttanut kuin käydä vähän juhlistamassa. Keskustaan poikien kanssa grillaamaan, tosin ei siellä mitään griiliä ollut. Tuvan täydeltä kundeja katsomassa AFL:ää ja juomassa kaljaa. Siitä sitten vielä yksien talobileiden kautta baariin. Siellä tutka otti vallan ja en poikia nähnyt sitten loppuiltana. Erinäisten seikkailujen jälkeen päädyin sitten siihen samaan paikkaan sohvalle nukkumaan missä oltiin poikien kanssa iltaa aloiteltu.

Kovin muuten näyttää pahalta kun poket painaa kaveria vesilammikkoon baarin edessä ja huutaa "rauhoitu" siinä samalla. Joidenkin outojen hemmojen kanssa siinä sivusta seuratessamme todettiin että pitäisi olla kaljaa ja naksuja.

Tänään kävin vähän surffaamassa päivällä, kun olin autolla mennyt keskustaan. Ja surffalauta kulki tietty kätevästi kyydissä. Vähän tuo kieltämättä kylmenee, lienee märkäpuvun osto seuraavaksi edessä. Mutta tärkeintä oli vähän hakea taas tuntumaa, eiköhän tää tästä.

2006-05-21
13.0,19.7,4.2
13.5,97,7,NW,2
18.8,55,2,SE,2