Saturday, March 04, 2006

Abseiling

Sielläpä tuo päivä pääasiassa meni. On muuten epäinhimillinen aika herätä ennen seiskaa, mutta ehtipä abseilaamaan enemmän. Kolmella autolla lähdettiin, meidän auto oli ensin perillä. Matkassa meni kolmisen varttia, muita venailtiin puolisen tuntia.

Puisto oli oikeestaan lähempänä sademetsää kuin mitään muuta, nytpä tiedän mistä Blue Mountainsit on saanut nimensä. Eukalyptuspuut laskee ilmaan jotain ihmeainetta, joka näyttää kaukaa katsottuna siniseltä sumulta. Aika hassun näköinen efekti. Eka wallabynkin näin menomatkalla, siinä se tien poikki loikkelehti.

Muita odotellessa otin pienet nokoset autossa. Kun oltiin lopulta kaikki kasassa, kamat kantoon ja seinämien juurelle. Eivät olleet kuin kymmenen minsan talsimisen päässä, aika optimaalinen paikka siis. Virittelivät kaksi seinämää siinä päivän aikana, sellasen 10 ja 50 metrin pudotukset.

Ensin tietysti reenattiin pienemmällä seinällä, jotta jokainen oppi luottamaan varusteisiinsa ja kaveriin alhaalla. Ja ihan kertauksena teille, jotka ette termiä abseilaus tunne, niin kyseessähän on seinämää pitkin kävely alaspäin narun varassa. Alhaalla on kaveri varmistamassa ettet tajuttomaksi mennessäsi tipu, mutta muuten olet omillasi.

Kyllä se kieltämättä ekalla kerralla pisti polvet vapisemaan, hurjin paikka on vaan oikeasti kaatua selälleen tyhjän päälle. Olin minä joskus pikkupoikana jossain leirikoulussa tuota kokeillutkin, mutta enhän mä siitä mitään muistanut. Ekan kerran jälkeen alkoikin itselläni jo homma sujua vähän eri tahtiin, olihan se pakko jotain jännempääkin siinä sitten kokeilla.

Aikamme pikkuseinämällä pompittuamme oli aika siirtyä korkeammalle. Ei sekään kovin mahdoton ollut, itse ainakin nautin sieluni pohjasta joka hetkestä kun narun varassa roikuin. Välillä oli pakko jäädä katselemaan maisemiakin. Tätä lisää.

Koska reissussa oli kyse rocksportista, oli tarjolla vielä muutama kiipeilyreittikin. Itse kokeilin sitä vaikeampaa, joka kuvissakin näkyy, ja toiselle en ehtinyt ennen vesisadetta. Eikä siitä mun naruilla mitään tullut, täytyy lähteä kokeilemaan urheiluhallin kiipeilyseinää ja sen helppoja otteita ensin.

Siinä kolmen pintaan tuli sitten vettä vähän reilummin, joka lopetti meidän päivän. Meni kaikki niin liukkaaksi, etteivät halunneet meitä enää riskeerata. On muuten mielenkiintoinen fiilis seisoa seinämän juurella varmistamassa kaveria alas, kun sademetsän ilmasto näyttää kosteampaa puoltaan. Vähän on vaikea kurkkia ylös, mutta irti vaan ei lasketa.

Kotiin tullessa tarkistin vielä ettei ole iilimatoja eikä punkkeja/muita ylimääräisiä otuksia ihossa. Ei ollut vaikka niitä puistossa olikin ihan yllinkyllin. Yhdeltä kaverilta poistettiin iilis niskasta päivän aikana, hyvin se oli jo ehtinyt verta kupata. Hassuja veikkosia.

Seuraavaa kertaa odotellessa. Kertoilivat vetäjät tuosa sellaisesta huvista kuin caving, joka on siis abseilausta, trekkausta, telttailua, vesistöjen ylitystä ja omien rajojen kokeilua yhdistettynä. Mistähän välistä mä löytäisin vapaan viikonlopun?

2006-03-4
21.5,25.7,0
23.6,67,7,SE,9
24.5,64,7,S,19

Friday, March 03, 2006

Kotiperjantai-ilta

Tässä kohtapuoleen oikaisen itseni tuohon mahottoman mukavalle sängylleni, ajattelen kivoja asioita ja nukun raskaasti. Herätys on siinä puoli seiska huomisaamuna, suuntana Watagansin luonnonpuisto puolen tunnin ajomatkan päässä ja toiminteena ankara kiipeily, abseilaus ja trekkaus.

Kämppikset lähti tuohon kampuksen baariin iltaa viettämään, itse ajattelin tänään vähän levätä. Univelkaa. Mutta ennen kuin lasken lampaat ovesta sisään, kerrataanpa vähän tämän päivän tapahtumia.

Alkuun englantia, sitten rekisteröitymistä kursseille ja kirjastossa Lonely Planetin NSW-opuksen tavailua. Mut oli muuten kirjattu tänne vaan puoleksi vuodeksi kirjoilla olevaksi, joten piti käydä opiskelupalveluiden kautta asia oikaisemassa. Viinitiloilla on nyt marraskuussa sadonkorjuujuhlat, pitänee jossain välissä käydä satoa tarkastelemassa.

Muutama muu juttu, mitä tulin kirjanneeksi ylös kiinnostaviksi vierailukohteiksi:
- Surf Lifesaving Festivals
- F1 GP Melbournessa (Nelsonin serkut asuu siellä, ilmainen majoitus)
- Tasmania
- Bushwalking @ Blue Mountains
- koskilasku
- paragliding Byron Bayssa (ehkä myös pääsiäisenä blues festivalsit, sama paikka)
- Canberra Festivalsit loppukuusta, Kenney & kaverit
- Surf Festit Newcastlessa, alken28.3.
- eri urheilulajit newcastlessa, livenä pelejä seuraamaan (NRL, futis, kriketti ainakin)
- wakeboarding @ Lake Macquirie

Nämä siis noin nopeesti ajateltuna. Ja tuli vielä postissa tuo Australia Guidekin, eli nyt alkaa sitten se oikea opiskelu.

Kun oli tärkeimmät asiat alta pois, siirryin kohti ostoskeskusta. Muutama olisi vielä alueella käymättä, voiton puolella ollaan. Glendale, 40 minsaa bussilla suuntaansa. Oli taas aika valtava paikka, meni koko päivä siellä kierrellessä. Tarttui matkaan kaikenlaista kivaa.

Ihan nyt selvennykseksi, minähän en ole shopaholic, en. Mutta kun on vaan kaikki niin pirun halpaa, täysin toimivat farkut 18e, t-paita 2e, pari lätsää (toinen 2e, toinen 9e), niin kummasti sitä kertyy. Ja muutama muu pikkujuttu. Piti oikeesti taas osa kamoista ihan väkisellä jättää hyllyyn, vaikka kovasti mieli teki ne mukaan kaapata. Täytyy varmaan seuraavalla kerralla ottaa ostoskärry.

Siinä myös samalla tarkensin suunnitelmia niiden kuulokemikrofonien suhteen. Kun ne USB-headsetit on oikeesti niin kalliita ja aika turhia, jos oikein käy miettimään, niin taidan ostaa vaan kunnolliset tavalliset luurit sillä samalla rahalla. Läppärissä on kuitenkin ihan toimiva valmiiksi rakennettu mikki, kunhan lyö luurit päähän ettei ääni kierrä niin eiköhän tässä Skypen kanssa parjää. Ja kun pitää kuitenkin hommata luurit noita videoeditointikursseja varten (eivät tarjoa koulun puolesta, liekö niitä kadonnut liikaa aikojen saatossa) niin mikäs siinä.

Mietin tuossa myös että mulle ei oo mikään ongelma ostaa 50e maksavia luureja, mutta kolmenkympin kirjaa en ostaisi. Periaatteita, katos :)

Ja vaatteista: tuumin tuossa tänään kaupassa ja varmistin asian vielä täällä kotosalla, on oikeestaan kaikki paidat jotka oon ostanut täällä olleet kokoa S. Tänään kaupassa kokeilin myös kokoa XS, ja sekin meni päälle, mutta päädyin kuitenkin valitsemaan hieman väljemmän mallin. Kotipuolessa karderoobi sisältää lähes pelkkiä ämmiä, joten hetken sulavia linjojani peilistä vertailtua otin järjen käteen ja totesin että kyseessä on ehkä enemmän paikallinen kokotaulukko kuin uuden ja terveemmän elämäntapani mukanaan tuomat silmän ilot. Ehkä.

Olisi nyt viikonloppuna Sydneyssä Mardi Gras, sateenkaarikansan suuri karnevaali, aika nauttia ulkomaailman iloista edes viikonlopun verran. Tosin eipä ne taida Sydneyssä kaapissa hirveästi viihtyä muutenkaan. Mukana drag queenejä, värikkäästi pukeutuneita ihmisiä, heteroita ja ei-heteroita. Jenkit lähtee aamulla isolla joukolla katsomaan tätä hulabaloota, itse ajattelin tällä kertaa jättää väliin. Muutama kämppiksistäkin oli menossa. Ei kai amerikassa tällaisia tapahtumia olekaan, joku punaniska kuitenkin ajaisi traktorillaan paraatin läpi ja sörkkisi heinähangollaan kulkijoita samalla kun jälkeläiset sihtaisi haulikoillaan kaikkea mikä on värikästä väärällä tavalla(*).

(*) Disclaimer: yllä oleva lause ei ole tarkoitettu henkilökohtaisesti ketään kohtaan, kirjoittaja ei ota vastuuta aiheuttamastaan pahasta mielestä ja täten kieltäytyy ottamasta vastaan haastetta oikeuteen. Kirjoittaja on tasapuolisesti suvaitsevainen kaikkia ihmisrotuja kohtaan ja ymmärtää huumorin päälle. Jos kuitenkin tunsit loukkaantuvasi yllä olevasta kommentista, niin kerro jollekin jota kiinnostaa. Mua ei.

Varma on aina varmaa.

2006-03-3
19.8,26.7,12.4
22.3,72,7,SE,2,
25.8,55,8,E,19

Thursday, March 02, 2006

Unit 420

Jokos se olisi aika sanoa jotain tästä mun luukusta ja kämppiksistä? Osa voi tulla vähän kertauksena, mutta opintojen äiti ei koskaan tee pahaa. International House käsittää siis 11 Blockia, itse asun nelosessa. Asukkaita yhteensä vähän päälle 200, puolet ausseja, puolet ulkkareita. Ja valtaosa ulkkareista on jenkkejä.

Meillä on 10 hengen unit, täältä löytyy kuitenkin myös 5 ja 6 hengen soluja. Sekasolut on kyseessä, meillä on 5 tyttöä ja 5 poikaa. Talot on vähän kuin rivitaloja, ei siis mitään Mikontaloja. Pesutupia on joku pari kolme, ruokala & yhdistetty oleskelutila (videotykki & kunnon AV-vehkeet) on toimistorakennuksessa, snookerhuone ja uima-allas kuuluu peruspalveluihin.

Kulku tiloihin käy magneettijuovan sisältävällä kulkukortilla ja tietysti vanhoilla kunnon avaimilla. Tietokoneet (2kpl, ilmaiset) ja kopiokone (maksullinen) ovat myös käytössä 24h, löytyvät toimistorakennuksesta.

Siivoaja käy kämpän wc:t putsaamassa ja yhteiset tilat imuroimassa pari kertaa viikossa, omasta huoneesta jokainen pitää itse huolen ja sitten loput hommat jaetaan keskenämme tietyn ohjelman mukaan, jotta paikat pysyy kunnossa.

Kämpästä löytyy kaikki tarvittava kalustus, telkkari & ruuanlaittovälineet, ja talonmiehen voi aina kutsua paikalle jos jokin on rikki/on tylsää yksinään. Mitä täällä tosin ei kovin usein tapahdu, aina on ympärillä juttuseuraa. Pari vessaa ja suihkua, jokaisella oma huone ja sitten olohuone-keittiö. Itselle jää oikeastaan vaan omien ruokien teko ja elossa pysyminen.

Vuokra on n. 380e kuussa, mutta siihen kuuluu kaikki ylläpito, netti, vedet yms. Niin, ja 5 kertaa viikossa illallinen klo 18.00-19.30. Viikonloput pitää pärjätä omilla ruuilla, sekä aamiaiset, iltapalat yms. snacksit. Ja kun illallisen voi vielä tilaamassa mukaan tarvittaessa, niin kyllä tässä rahalleen vastinetta saa, vaikka ensialkuun vähän hirvitti tuo summa.

Netistä muutama sana. Nopeutta on sellainen 10Mbs, eli ihan ei ylletä TOAS:in teoreettisiin maksimeihin. Mutta toisaalta kyllä tää todella varmasti on toiminutkin, toisin kuin välillä surullisen kuuluisa tonttuverkko. Netti on aikamoisten palomuurien takana, ja rajattu vain opiskelu- ja tutkimuskäyttöön. Esim. YLE:n nettiradiota en saanut kuulumaan, ja kaikki videot ei netistä suostu lähtee pyörimään. Tietysti lintulan kautta kiertäessä kaiken saa onnistumaan... Aina tätä käyttäessä pitää kirjata itsensä intranet-tunnuksilla sisään, ja kaikki liikkuva data tilastoidaan. Sitä voi itse käydä katselemassakin paljonko on bittiä liikkunut.

Tästähän päästään sitten siihen, että tuota musiikkia tai videota ei paljoa saisi tutkailla, sehän ei kuulu tieteelliseen tutkimukseen. Jopa iTunesin käyttö on kielletty. Aika surutta tätä kuitenkin olen käyttänyt, jos nyt ei ihan piraattipurkkia ala pyörittää niin kuulemma ei ongelmia tule. Australialaiseen tapaan tästäkin on tarkat, kilometrin mittaiset ohjeet mitä saa tehdä ja mitä ei, nopeasti sen jaksoin vilkaista läpi. Tunnarit lähtee ja koulusta potkivat kaiketi pois jos oikein pahasti sääntöjä rikkoo. Hurjia uhkia.

Bileitä ei virallisesti saa pitää asuntoloissa, 10 henkeä on suurin määrä mitä saa kerralla pitää vieraita kämpässä, siis kokonaisuutena. Yövieraita ei saisi olla, tai ainakin se pitäisi tietää pari päivää ennen ja kysyä kirjallinen lupa International Housen johtajalta. Eikä lupaa myönnetä pidemmäksi ajaksi kuin yö kerrallaan. Niinpä niin. Muutenkin vähän kaikkeen pitäisi kysyä lupa. Hiljaisuus alkaa illalla kymmeneltä, aina voi soittaa kampuksen 24h vartijat paikalle jos joku meluaa liikaa.

Eipä noita sääntöjä ihan hirveän tarkkaan kukaan noudata, R.A:t taitaa olla ne jotka vähän on vastuussa että niitä noudatettaisiin. Tuossa altaalla on aina iltaisin ollut jengiä sen oltua jo virallisesti suljettu, mutta eikös me opiskelija-asuntolassa olla? Itse ainakaan en ajatellut valituksia jaella, pitäkööt hauskaa jos mulla ei nyt ihan kuolemanvakavaa tenttiä seuraavana päivänä ole. Jota tuskin tulee tapahtumaan.

Ja sitten ne kämppikset:

Leidit:

Kate
19-vuotias räiskyvä punapää, kotoisin Australiasta, paikasta nimeltä Crescent Head, joka on pohjoisessa 3 tunnin päässä Newcastlesta . Opiskelee opettajaksi ja lupautui mun tulkiksi tälle vuodelle. Eli kun mulla kieli takeltelee niin hän tulee apuun. Sanoi myös että jos tarvitsen englannissa tyttöjen kanssa apua, voi hän ojentaa auttavaa kättään (tosin lupasi jäädä makuuhuoneen oven toiselle puolelle). Kieltäydyin kohteliaasti :) Aloitti opintonsa tänä vuonna, 4 vuotta taitaa täällä viihtyä.

Sarah
20-vuotias toinen aussi, kotoisin paikasta nimeltä Gilgandra, Central West NSW. Eli sellasella 300 kilsan säteellä Newcastlesta. Opiskelee myös opettajaksi, toista vuotta yliopistolla. Järjestelee myös jotain yhteisiä juttuja, olisiko ollut kulttuuriretkiä? Aina hyvällä tuulella (ainakin vielä), hymyilee paljon. Katen kanssa tuntuvat olevan hyviä kavereita jo tässä vaiheessa, vaikka eivät käsittääkseni ole hirveän kauaa tunteneet.

Tamara (Tammy)
Kämpän pomo, Residential Assistant, R.A. Ensimmäinen ihminen jonka puoleen kääntyä jos jokin asia ei omasta mielestä suju hyvin tai on jotain majoitukseen liittyviä ongelmia. 20v, kotoisin Zimbabwesta, ollut 2 vuotta Australiassa. Puhuu silti englantia tosi hyvin, mikähän heillä kotona on äidinkielenä? Välillä vähän jännittää liikaa, mutta kai se tulee tuon homman mukana että kaiken pitää hoitua. Jos jätät astiasi pesemättä tai omat siivousnakkisi hoitamatta, niin Tammylta kuulet siitä ihan varmasti. Ihan letkeä mimmi silti.

Amanda
Tästä aussitytöstä mulla ei oikeen ole mitään sanottavaa, kun ei se oikeen osallistu meidän yhteisiin menoihin. Intialaisen näköinen poikaystävä sillä ramppaa täällä jatkuvasti, muuten viihtyy aika pitkälti huoneessaan. Enpä usko että menetys on kovin suuri.

Alyssa
Amerikkalainen (Iowa), täytti viikko sitten 20v. En oikeen tiedä mitä se opiskelee, mutta kovasti sanottavaa sillä aina on. Tuskin koskaan hiljaa. Puolen vuoden visiitillä Australiassa. Vähän koheltajan oloinen tyyppi.

Kundit:
Preston (Scoop)
Amerikkalainen, 21v, kotoisin South Carolinasta ja aina oluttuoppi kourassa. Ei kuulemma vaan harrasta urheilua. Poolopaita kuuluu aina varustukseen. Tulee vähän Homer Simpson mieleen. En kanssa ihan hirveästi tiedä mitä täällä opiskelee, kuitenkin vain puoli vuotta aikoo viihtyä. Puhuu oikein kunnon amerikanenglantia rehevällä murteella, mutta kyllä sitäkin ymmärtää kun vaan oikeen tahtoo. Ja aussienglannin jälkeen kaikki menee.

Sebastian
Saksalainen tuleva lentokoneinsinööri, Berliinistä, kuulemma valmistumassa ihan kohtapuoleen. Oikein perinteinen insinöörin tyyppinen kaveri, puhuu englantia vähän huonosti. Mutta on kuitenkin samalla enkun kurssilla mun kanssa. Mutta kyllä se toimeen tulee, kyllähän insinöörit pärjää. Solun ikäkuningas, 23v. Ei aina ihan tajua juttuja ekalla kerralla, mutta kyllä se asia perille menee kun vähän takoo. Tulee mieleen Erasmus-vaihtarit kotipuolessa, aina hukassa ja ulapalla asioista. On myös koko vuoden täällä.

Nelson
Ja vielä yksi australialainen kämppis, Nelson tulee Canberrasta ja on iältään 19v. Tämä kikkarapää on siitä erikoinen paikallinen, että on harrastanut lumilautailua melkein koko ikänsä. Vuorilta sitä lunta löytyy, ihme maa. Koska on asunut sisämaassa, on hänellä tarkoitus opetella surffaamaan Newcastlen aikanaan. Aloittaa opintonsa arkkitehtuurissa ja totesi tyttöystävästään että se ei oikeastaan ole niin hirveän nätti. Kämpän tytöt näkee märkiä unia kaverin vatsalihaksista, Nelson omistaa myös moottoripyörän ja tanssii pirun hyvin. Luonteeltaan kaveri on melko lupsakka. Mikäs siinä miehen ollessa.

Andrew (Andy)
Viimeisin mutta ei todellakaan vähäisin. Tämä englantilainen herrasmies ei oikeastaan ole mikään herrasmies, mutta se kätkee sen niin hyvin kiillotetun ulkokuoren alle että tytöt ei ehdi tajuamaan mikä niihin iski. Melkoinen naistennaurattaja, tietää kyllä sanankäänteet. Kohteliaan persoonan taakse kätkeytyy melkoisen limainen mieli. Kotoisin Plymouthista, on mm. esiintynyt Amsterdamin seksishowssa ja liftannut 1800 mailia Afrikkaan. Ikää 20 v. Taitaa opiskella oikeasti, koska on viikko ihan täynnä. Kemiaa, jos oikein oon ymmärtänyt. On ollut jo puoli vuotta ausseissa, asui off campus-asunnossa ekan puoli vuotta. Aika kova bailuhirmu.

Ja sitten on vielä Lanley ja kenialalainen hemmo, jonka nimeä en koskaan muista. Lanley on Prestonin kamu ja toinen tyyppi Nelsonin tuttuja. Ne täällä istuskelee iltaa erittäin usein, oikeestaan kuuluvat kalustukseen. Afrikan kaveri on hiilenmusta ja nauraa äänekkäästi.

Sellasta. Kämppiksistä siis Alyssa, Preston ja Andy palaa kotiin puolen vuoden jälkeen, joten talvilomalla saadaan uusia kämppiksiä. Saas katsoa miten ne sopeutuu meidän kieroutuneeseen huumoriin, joka on varmasti jo aika pahaa silloin. Kun jo nyt on vähän merkkejä ilmassa että hauskaa on tälle vuodelle luvassa.

Pakko myöntää että olen erittäin tyytyväinen kämppiksiin ja asuntoon, olisi voinut käydä paljon huonompikin säkä. Kuten jo monelle olenkin täällä maininnut, enköhän mä täällä vuoden viihdy... ;)

Australian Alkeet, osa 1 - Australia


Australia, Down Under, Land of the Kangaroos. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Maa on kuudenneksi suurin maa maailmassa ja ainut, joka muodostaa oman mantereensa. Kokoa kuvaa se että maa on puolet suurempi kuin Eurooppa. Kansaa täällä on 20 miljoonaa, eli siis per neliökilometri ihmisiä jää vain kaksi. Valtaosa ihmisistä elää kuitenkin hedelmällisillä rannikoilla, Outback eli keskiosat ovat kuivaa ja asumatonta aluetta hyvin pitkälti. Beachejä täällä on sellanen 7000 kpl.

Ekat asukkaat saapui siinä 50 000 vuotta sitten, mutta Eurooppalaiset löysivät mantereen vasta 1600-luvulla. Britithän tän lopulta itselleen otti, vuonna 1770 tulivat ekat ja vankilasiirtokunta tänne perustettiin vuonna 1788. Australia itsenäistyi 1.1.1901, eli maa ei ole hirveän paljon Suomea vanhempi itsenäisenä. Tosin viimeiset siteet britteihin katkaistiin vasta 1986. Brittiläisyys näkyy täällä vahvasti vielä tänäkin päivänä, Union Jack löytyy lipusta, hallintomuoto on brittiläistä vastaava ja liikenne vasemmanpuoleista.

Australian valtiomuoto on perustuslaillinen monarkia. Sen valtionpää on Yhdistyneen kuningaskunnan Kuningatar Elisabet II, jonka valtaa edustaa liittovaltiotasolla kenraalikuvernööri ja osavaltiotasolla kuvernöörit. Käytännössä maata johtaa kuitenkin pääministeri hyvin laajoin toimeenpanovalloin. Poliittisesti maata hallitsee kolme puoluetta, Australian kansallispuolue (konservatiivinen), Liberaalipuolue, Australian työväenpuolue (sosiaalidemokraattinen). John Howardin johtama Liberaalipuolue on ollut valtapallilla 1996 lähtien.

Maantiede: Eteläinen pallonpuolisko, vuodenajat päinvastoin, kuumin aika jouluna. Tosin eipä tuo talvikaan niin kylmä ole, alle kymmenen ei viisari tipahda. Tosin kun maa on näin iso, niin se vähän riippuu paikasta jossa ollaan. Pohjoisen alueet on subtrooppisia, etelässä taas ollaan lähempänä Keski-Eurooppaa. Australian eläinkunta on kehittynyt pitkään muusta maailmasta erillään. Sille on piirteenomaista runsas pussieläinten lajisto, joista parhaiten tunnetaan kenguru, koala ja vompatti. Kenguruita on muuten sellanen 40 miljoonaa, joten luulisi sellaisen bongaavan jossain vaiheessa.

Maalla on myös hyvin tarkka karanteeni kaikelle maahan tulevalle, jotta ulkomaiset taudit tai muut tuholaiset eivät pääsisi maan omaleimaista luontoa pilaamaan. Eli älkää koittako lähettää mulle pähkinöitä tai kotimaista metwurstia, ne menee pilkkeiksi tullissa. Lisää karanteenista voi lukea karanteeniviraston (AQIS) sivuilta.


Australia on jaettu kuuteen osavaltioon ja useisiin territorioihin. Osavaltiot ovat Uusi Etelä-Wales (NSW), Queensland (QLD), Pohjoisterritorio (NT), Länsi-Australia (WA), Etelä-Australia (SA), Tasmania (TAS), Victoria (VIC) ja Australian Capital Territory. ACT hallinnoi myös erillistä aluetta Uudessa Etelä-Walesissa, joka tunnetaan nimellä Jervis Bay Territory, jossa on laivastotukikohta ja pääkaupungin satama.

ACT on vain pääkaupungin sisältävä alue, joka luotiin kun eivät osanneet ratkaista kiistaa pitäisikö Sydneystä vai Melbournesta tehdä pääkaupunki. Kiista poikki, luodaan uusi kaupunki puoleen väliin. Canberra oli syntynyt.

Australialla on myös useita asuttuja saaria, joilla on territorio-asema: Norfolkinsaari, Joulusaari ja Kookossaaret. Tämän lisäksi on joukko asumattomia saaria: Korallimeren saarten territorio, Heard ja McDonaldinsaaret ja Australian Antarctic Territory.

Suurimmat kaupungit ovat Sydney (4 milj. as.), Melbourne (3,4 milj.), Brisbane (1,4 milj.), Perth (1,2 milj.) ja Adelaide (1,1 milj.). Pääkaupungissa Canberrassa on 315 000 asukasta.

Elämisen taso on täällä hyvin lähellä länsimaista teollisuusmaata, eli korkea. Australialla on rikas, länsimainen sekatalous, jonka bruttokansantuote henkeä kohti on hieman korkeampi kuin Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Saksassa, Ranskassa ja Suomessa. Maa on sijalla kolme Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2005 Human Development Indexissa ja kuudentena The Economist-lehden maailmanlaajuisessa elämänlaatuindeksissä vuonna 2005.

Maa tuottaa 95% maailman opaaleista, 70% villasta ja on maailman eniten naudanlihaa tuottava maa. Onhan toisaalta tuota maatakin missä karjan laiduntaa. Täältä löytyy myös maailma pisin suora rautatiepätkä (478km), suora tienpätkä (148km) ja yhtäjaksoinen aita (5531km).

Lisätietoa helposti seuraavien linkkien kautta, näistä pääosin tänkin infopläjäyksen keräsin:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Australia
http://www.australia.com

Mutta valtaosan tästähän te tiesittekin, kai mullakin joku oma mielipide asiasta on?

Vaikka en vielä ole maasta ehtinyt nähdä kuin vain lentokoneesta vähän keskustan aavikkoa ja Blue Mountainit Sydneystä länteen, Sydneyn ja Newcastlea, niin uskallan väittää että kyllä tää aika jees paikka on. Vaikka otsoonikato onkin kova, en ole itseäni vielä onnistunut polttamaan (kop kop). Ilmasto on suurin ero Suomeen, hiki on koko ajan. Kuulemma talvella on vähän viileämpää.

Muuten elämäntapa, julkinen liikenne, opiskelu, ruuat, televisio-ohjelmat on aikalailla samaa huttua kuin kotipuolessa. Ei tää kulttuurishokki nyt niin kauhean paha ole ollut. Ja englannin kieli on kivaa kuunneltavaa, kauhulla muistelen Indonesian "keskusteluja" paikallisten kanssa. Täällä saa oikeesti puhua!

Ihmiset on todellakin rentoja ja iloisia, tietysti ei voi sanoa että kaikki on puheliaita ja iloisia, mutta valtaosa ainakin. Pitkien etäisyyksien maa tämä todellakin on, lentokoneella täällä kannattaa liikkua jos meinaa yhtään kauemmas mennä. Henkilöautoja tuntuisi olevan aika paljon, kaupunkien ulkopuolella ja muualla kuin itärannikolla julkinen liikenne ei taida olla hirveän tiheää. Ihan vertailun vuoksi, jos haluaisin tästä lähteä tuttuja morjestamaan Gold Coastin tuntumaan Brisbaneen, niin matkaan tulisi varata sellanen reilu 10 tuntia suuntaansa.

Vielä loppuun on pakko mainita, että myös viinitiloja maasta löytyy melko rutkasti, ainakin NSW:n alueelta. Tuossa alle sadan kilsan päässä Hunter Valleyssä on oikea keskittymä, tässä kovasti on jo tutustumisreissua suunniteltu.

Tavallinen torstai

Eipä mitään kummempaa, aamulla vähän päätä särki kun yhden aikaan kömmin ylös. Amanda ihmetteli miten mä pystyn nukkumaan niin pitkään. Totesin harjoitelleeni paljon.

Ei oppitunteja, joten koetin olla hyvä opiskelija ja tutkiskelin päivän verran opiskelumahdollisuuksiani toiseen semesteriin. Kyllä niitä kursseja muuten löytyykin. Vaikka terveydenhoidon alan kurssit sivuutinkin (raskain sydämin), niin silti löysin sellaisia helmiä kuin kitaran, rumpujen ja kosketinsoittimien alkeet. Ja kun vaihto-oppilasohjelma antaa mun osallistua mille kurssille vaan, niin voisin siis täällä ollessani ottaa ekat horjuvat askeleet kohti uraani uutena Jimi Hendrixinä. Ja eri kampuksella myös golffauksen alkeet olisi tarjonnassa.

Löysin sitten siinä jotain ihan oikeastikin kiinnostavia juttuja, sellainen linja kuin Bachelor of Communication. Kursseilla leikataan digivideota, editoidaan kuvaa & ääntä, tehdään musavideoita ja opetellaan kuvankäsittelyn alkeita sekä kuvauksen perusteita. Taidanpa tietää mitä mä teen loput puoli vuotta. Saas katsoa miten opintotoimiston tädit suhtautuu mun kurssivalintoihin.

En muuten tainnut eilisessa blogissa mainita että tultiin siinä Nelsonin kanssa sitten illassa keskustassa baarista juna-asemalle juosten ja ilman paitoja. Satoi vettä niin pirusti ja ei haluttu paitoja kastella, niin ratkaisuhan oli selvä. Itse vielä totesin kampuksen päässä että mähän en jää sateeseen kastumaan, joten samalla tekniikalla se kilsan matka takaisin kämpille juna-asemalta. Nerokas on tuo ihmisen mieli myöhään aamuyöstä...

Oli futistreenit peruttu kentän ollessa suljettu sateen vuoksi, joten tässä aikani ratoksi vähän päivittelin kuvagalleriaa ja kirjoittelin jutut kämppiksistä ja aloitin AA-palstan. Olkaatten hyvät.

2006-03-2
19.2,25.3,44.4
21.4,92,8,SE,9
25.0,63,8,SE,19

Tärkeä otsikko

Hyvää iltaa. Tänään laitoin koneeseen lisää muistia, jotta google earth pyörii ja kävin vähän bailaamassa. Ja myöskin kävin opiskelemassa miten Applen koneilla muokataan ääntä/kuvaa. Sekä vaihteen vuoksi shoppaamassa. Matti-materialisti alkaa päästä valloilleen...

Aamulla aikaiseen ylös ja tunnustelemaan oliko harkoissa tilaa mulle. Mukaan mahtui, yllättävästi, luultavimmin myös ensi viikolla. Eli jee, tärkeimmät hoidettu alta pois. Siitä sitten katselemaan vielä käymättömiä ostoskeskuksia, niitä muuten alueella on melko monta. Alkaa kohta puoleen olla kaikki käyty.

Siinä sitten ostoskeskuksesta toiseen vesisateessa kävellessäni kävin taas kovasti kaipaamaan sitä siistiä civiciä menopeliksi, pakko kai se miehen on joskus auto omistaa. Ja missäs sen paremmin voisi tehdä kuin maassa jossa liikennesäännöt on täysin nurinkurin.

Kuuden aikoihin oli sitten vuorossa teoriailtamat kiipeilyn saralta, itse ainakin innostuin oikein tunteella. Kurssin vetäjä oli aika menevä persoona, lauantaina painellaan sitten kiipeilemään maastoon.

Nukuin 1,5 tuntia päivällä ja silti väsytti niin pirusti. Näin keskiviikkoiltana arvelin viettää koti-illan opiskellen, mutta eihän siitä mitään tullut. Keskustaan. Inkivääriolut on oikeasti aika hyvää. Alyssa oli aika päissään jo lähtiessä, se passitettiin melkein ekalla mahdollisella bussilla takas. Jotain mieshuolia sillä taisi olla. Sellasta se on 20v jenkkitytöllä, känni auttaa suruihin. Eihän meillä Suomessa onneksi noin asioita hoideta. Eihän?

Mutta tässä tilassa aivan tarpeeksi on jo tekstiä tuotettu (jopa yllättävän vähillä krjotusvihreillä) joten nyt riittää. Jääkäätten odottamaan huomista kieli pitkällä.

2006-03-1
20.6,25.4,0
22.7,88,8,SE,4
22.0,93,8,SE,2

Wednesday, March 01, 2006

Kurssien vaihtoa

Aamulla suuntasin innokkaana kohti International Median luentoja, tytöthän se oli mielessä mutta opiskellaan nyt ensin. Viime viikolla luennot oli peruttu, mutta kanssaopiskelijat olivat oikein lupaavia. Ryhmätöitä odotellessa. Mutta. Eipä ollut luennoitsijalla kuherruskuukautta, kovaa kakkoseen tuupattiin heti ja kysymättä.

Ei luentokalvoja, pelkkää puhetta, useita mainintoja kirjasta joka pitäisi hommata, taululle hän merkitsi tasan tarkkaan kolme kaaviota. Ihmettelin ensialkuun mistä se tumma savu tuli, joka levisi ympäri salia, mutta selvisihän se pienen tuumailun jälkeen. Ne ihanat kanssaopiskelijathan ne siinä luentomuistiinpanoja kirjoittivat kynä savuten. Joka ikinen.

Nipistin itseäni muutaman kerran, mutta ei auttanut. Totesin raskaasti olevani aivan väärässä seurassa. Ekat viisi minuttia jaksoin kuunnella, sitten vaihdoin fyysisen olemukseni muualle. Ovella vielä viimeinen vilkaisu taakse ja raskas huokaus. Nyt lähtee tissit mäkeen, joku raja opiskelussakin pitää olla. Tiedossa siis uuden korvaavan kurssin ankara etsintä illalla.

Markkinointi siihen perään olikin sitten jo tutumpaa huttua, kuin kotiin olisi tullut. Mutta koska ruokavarastoni oli kämpiltä lopuillan, suuntasin puolessa välissä luennoilta pois ja kohti ostoskeskusta. Jotain pientä sieltä taas tarttui, mutta niin paljon jäi käymättä. Huomenna takas. Yhdet futistreenit ja sitten loppuilta menikin kursseja etsiessä. Ei muuten ollut ihan helppoa.

Muutaman korvaavan löysin, pitää huomenna aamusesta käydä kyselemässä että mahdunko vielä mukaan. Kovaa hommaa tää opiskelu.

2006-02-28
18.5,27.2,0.4
21.0,84,7,Calm
25.0,65,6,SE,4

Monday, February 27, 2006

Opiskelun ihanuus

Aamuyöstä heräsin valtavaan kaatosateeseen, koska nukun ikkuna auki. Hyttysverkko pitää mozzyt ulkopuolella, mutta tällä kertaa sisään virtasi kylmää ilmaa. Kummallista. Totesin siinä sitten että emo-Australiakin itkee Suomen häviötä lätkässä. En ollut yllättynyt, suljin ikkunan ja käänsin kylkeä.

Luennot alkoivat vasta kahdelta, joten neppailin aamupäivän kotosalla. Kummallinen fiilis, kun ei tosissaan tarvitse olla menossa koko ajan. Täytyy tehdä asialle jotain.

Loppupäivä meni sitten opiskellessa, oli luento ja pari tutoriaalia (paikalliset harkat). En nyt tässä käy sen tarkemmin opiskelusta täällä kirjoittamaan, tarkoituksenani kun on tässä joutessani alkaa julkaista AA-palstaa (Australian Alkeet, kuka luuli jo muuta..?) tässä blogien ohessa, joissa yhdessä osassa sitten käsittelen opiskelua. Ei teistä kukaan jaksa kuitenkaan lukea "Heräsin, raavin kassejani, opiskelin ja kävin nukkumaan" -blogia päivästä toiseen.

Mutta sen verran on pakko todeta, että jos nämä paikalliset maksavat paljon opiskelustaan, niin kyllä siihen loistavat puitteet on. Saattaapa jopa olla että minäkin innostun, katsoo nyt. Kovin tosissaan moni opiskelunsa ottaa, palataankohan taas takaisin ruutuun "seuraava kierros maksaa 4000 dollaria"? Olkaapa vaan tyytyväisiä siellä kotisuomessa...

Vähän snookeria käytiin pelaamassa (sain selkääni ja pahasti), pesin vaatteitani ja totesin peilistä että on väriä tarttunut naamaan. Sitten lueskelin opiskeluun liittyviä nettisivuja ja etsin tietoa surffaamisesta.

Että sellasta. Päivän sää oli seuraava:

2006-02-27
19.2,25.9,35.2
22.3,75,7,SE,15
24.4,69,6,SE,19

Eli pirusti sitä vettä sitten tulikin...

Sunday, February 26, 2006

Ukkostaa

Aamulla väsyneenä ylös puoli ysiltä, vähän aamupalaa ja aurinkorasvaa naamaan ja futiskentälle. Kenttä on tuossa ihan vieressä, 5 minsaa siihen kävelee. Pelit meni loistavasti, en ookaan pitkään aikaan pelannut noin hyvin. Taisin pelata reservijoukkueen mukana, yhteensä 4 joukkueellista ne meistä rakensi. Jotain ne valmentajat papereihinsa kirjoitteli, itse en välittänyt ja nautin pelaamisesta. Yksi oli alle 19v-tiimi. Koulun edustusjengin kaverit eivät olleet mukana ollenkaan, ovat tainneet taitonsa jo todistaa.

Kuumaa oli kanssa, vaikka aloiteltiin kympiltä ja vähän ennen kahtatoista lopeteltiin, niin kyllä lämmitti. Oli ihan pelaamista koko ajan, alkuun pelasin pakkina, mutta sitten nostivat mut keskikentälle. Siinäkin osasin pelata yllättävän hyvin. Tosin joukkueurheilustahan tuossa on kyse, oli kaverit ympärillä aika pirun hyviä kaikki. Pistää vaan vähän vaatimustasoa korkeammalle itselläkin.

Ja kun kotipuolessa ei tuo kunnon ylläpito ole ihan ykkösjuttuja ollut, niin melkoista taistelua tuo parituntinen oli. Mutta mukana pysyttiin, vaikka vähän hammasta purren.

Siitä sitten takaisin kämpille ja vaihteen vuoksi altaan reunalle, kun vielä paistoi. Enpä siinä hirveän pitkään ehtinyt makoilla, kun pilvistyi ja alkoi ukkostaa. Ei se ihan päälle tullut, mutta kivasti salamoi.

Iltapäivästä sitten katselin telkkarista hai-dokumenttia, nytpä tiedän kuinka toimia jos jään hain hampaisiin. Ja tiedän myös miten ne parittelee. Olikin melko syväluotaava dokkari. Loput päivästä käytin surffitietouden opiskeluun ja etsien tietoa onnistuuko missään Australiassa seurata lätkän finaalia. Eipä onnistu.

Yksikään kanava täällä (mukaanlukien satelliitti) ei näytä olympialaisia livenä, tarjolla on vain koosteita edelliseltä päivältä. Uudessa-Seelannissa kyllä tulisi suorana. Siirsin siis katseeni internetin pohjattomaan tarjontaan. Vaikka YLE olikin streaminsa lopettanut, niin Hollannissa oli palvelu joka tarjosi streamia livenä. Error-sivun tullessa näkyviin sujuvalla hollannin kielellä kaivoin kääntäjä-ohjelman netin kätköistä. Viesti oli pitkä, mutta sanoma selkeä: ei me millekään aussipaskiaisille mitään näytetä, kuppikuntana on Eurooppa.

Pidemmän aikaa muita sivuja etsittyäni siirsin toivoni nettiradioon. Aivan yhtä tyhjä arpa. Aikani olympiakomiteaa ja sen tiukkoja määräyksiä lähetysoikeuksista kirottuani heitin kirveen kaivoon ja totesin nukkuvani yöni hyvin, katson aamulla tulokset ja illasta koosteen. Ja juhlin Suomen olympiakultaa, tietty.

Vaikka tämä hieno maa onkin, niin kyllä miehen joskus tulisi saada katsoa lätkää. Jos oikein haluaa.

Jos joku kaipaili säätietoja postauksen alusta, niin ei hätää. Arvelin siirtää ne tänne loppuun, ettei turhaa vie alusta tilaa. Ja varmaan lisään sen aina seuraavana päivänä, kun ei nuo nettisivut oikein tunnu päivittyvän ihan reaaliaikaisesti.

Tutkin muuten niitä tilastoja vähän tarkemmin helmikuun ajalta ja totesin että viime lauantaina oli niiden mukaan korkeimmillaan 37,7 astetta lämpöä. Ilmankos hiki lensi delphiiniristeilyllä.

2006-02-26
18.1,31.0,0
22.7,74,1,Calm
27.4,52,7,NW,2