AA, osa 2 - Newcastle
Tämä meidän paikallinen Newcastle ei suinkaan sijaitse koillisessa Englannissa, vaikka moni siitä minulle lähtiessä koetti muistuttaa. Ehei, tää on paljon parempi paikka. Koordinaateilla 32˚55'' eteläistä leveyttä ja 151˚47'' itäistä pituutta löytyy urbaani satamakaupunki, jossa valtavat hiililaivat satamaan jonottamassa eivät ole mikään uusi näky. Sanovat jopa että satama olisi maailman vilkkain kivihiilisatama, tässähän me nökötetään Australian tärkeimpien kivihiiliesiintymien vierellä.
Keskitytään tässä nyt vielä ihan perushistoriaan ja muihin yleisiin turisti-infoihin, sen kaikkien kaipaaman pubioppaan teen sitten ihan erikseen.
Asiaan.
Kun ei noita latituudeja kukaan kuitenkaan viitsi avata, niin todettakoon vielä että Australian itäiseltä rannikolta tämä mesta löytyy. New South Walesin alueella majaillaan, etelässä on ensin Central Coast, jonka jälkeen jo näkyykin Sydney esikaupunkeineen. Sellainen 150 kilsaa tästä maan suurimpaan metropoliin on, joku pari-kolme tuntia maan ihanaisen rämisevällä junaverkolla kulkiessa.

Lännessä aluetta rajaa Great Divining Range, vuorijono joka rajaa rannikon kosteammat alueet Outbackin aavikoista. Samoilta rinteiltä, joku kolmisenkymmentä kilometriä Newcastlen keskustasta länteen löytyy myös Hunter Valleyn alue, kaikkien viininharrastajien ja opiskelijoiden suosikkivierailukohde.
Pohjoisessa ei sitten niin hirveästi olekaan mitään isompia paikkoja, jonka joku saattaisi tunnistaa nimeltä, NSW:n asukkien lomapaikka Byron Baykin on ihan seuraavan osavaltion rajan vieressä, 500 km linnuntietä pohjoiseen. Brisbane ja Gold Coast onkin siitä sitten enää kivenheiton päässä pohjoisessa, mutta se on jo Queenslandia ja me vihataan niitä. Keskitytään siis Newcastleen.
Historiasta nopeasti, paikka löytyi 1797, vahingossa ja vankeja siihenkin liittyi. Nimen Newcastle englantilaiset antoi englannin kuuluisan kivihiilisataman mukaan, melkoista mielikuvituksen puutetta. Esikaupunkien ja muiden vastaavien nimet on annettu aika pitkälti alkuaikojen isojen herrojen sukunimien mukaan. 1823 vangit potkittiin pohjoisemmaksi, koska kuvernööri totesi ettei näin lähellä Sydneytä saa rötösherroja säilyttää. Sitten tuli kivihiilikaivokset ja terästeollisuus, jotka vieläkin värittävät kaupungin keskustaa. Jossei muuten niin useiden tyhjien tehdashallien muodossa.
On meillä täällä linnoituskin, ihan kaupungin keskustassa, nimeltään Fort Scratchley, Australian ainut rantatykki joka ampui laukauksia II maailmansodan aikana. Ruutu B5, kohde: japanilainen sukellusvene, ei osumaa. Lisätietoja vaikkapa täältä.

Kaupungin keskusta, CBD, sijaitsee niemen kärjessä, jota rajaa pohjoisessa Hunter-joki ja etelässä ei oikeestaan mikään. Asukkaita täällä on Wikipedian mukaan 505 369 kappaletta (vuoden 2004 tilasto), aika tarkka epeli. Tuohon en nyt taasen hirveesti uskoisi, se kun riippuu niin paljon laskutavasta. Newcastlen kaupunkiin kun välillä kuuluu pirusti noita esikaupunkialueita, joita on tuhottomasti, välillä taas ei. Lähempi veikkaus olisi että täällä on tässä ydinalueilla joku 150 000 henkeä ja lopuista ei sitten niin väliä.
Ilmasto on miellyttävä, kellonaika sellasen 9 tuntia Suomen aikaa edellä ja täällä on taiteilijoita eniten Australiassa asukaslukuun verrattuna. Kuuluisa Silverchair (en ollut koskaan kuullutkaan) on lähtöisin täältä, kuten myös joskus jotain voittanutkin surffimestari Mark Richards.
Harrastusmahdollisuudet on rajattomat, surffirantoja on monta, Lake Macquaire lounaassa tarjoaa wakeboardajille & muille veneen perässä roikkujille riemua, puolen tunnin ajomatkan päästä löytyy eläimien suojelualueita, suota, sademetsää, kiipeilykalliota ja kyllä sukeltelemaankin pääsee. Rannoista muuten kanssa kirjoittelen erikseen sitten aikanaan.
Julkinen liikenne on aika jees, kampus sijaitsee sellaisen kymmenen kilsan päässä keskustasta, mutta tänne pääsee sekä junalla että busseilla. Puolisen tuntia täytyy matkaan varata. Opiskelija-alennus on 50%, sillä kulkee tunnin ja yksi lippu maksaa 1,40AUS, riippumatta kellonajasta. Melko näppärää. Tosin ei niitä sitten niin hirveen tiheeseen tahtiin kulje, varsinkaan yöaikaan, joten omaa autoa tässä olen kummasti haaveillut. Lentokenttäkin on 15 km pohjoisessa.

Ostoskeskuksia on useita ympäri kaupunkia, kaikkea muuta toivomaasi saat paitsi ruisleipää. Ja äiti ei, älä lähetä, ei sitä saa karanteenista läpi. Kaikenlaista tapahtumaa on ympäri vuoden, seuraavana taitaa olla vuorossa Surfestit.
Keskusta ei ole yllättävästi ihan täyteen pakattu, tilaa kasvuun olisi vaikka kuinka paljon. Kuten jo yllä mainitsinkin, tyhjiä tehdashalleja on aika paljon kun siirrytään vähän CBD:stä itään. Talot täällä on aikamoisia rotiskoja, ei kai niiden sitten tarvitse kummoisia olla kun ei elohopea laske plus kympin alle oikeen koskaan. Ja silti täällä myydään kaupoissa kaulaliinoja.
Newcastle tänään on ei-niin-teollistunut kaupunki, terästehtaat ajettiin alas vuosituhannen vaihteessa, mutta kivihiilen kuljetus on ja pysyy. Väkiluku on vakaassa kasvussa, syynä järkeenkäypä hintataso, merenrannan läheisyys, loistavat koulutusmahdollisuudet ja terveydenhoito.
Tämä meidän opinahjo, University of Newcastle, on 20 000 opiskelijan eloisa yhteisö, tarjoten yli 150 yliopistotason koulutusohjelmaa ja tämä on yksi Australian suosituimmista ulkkareiden keskuudessa. Mutta yliopistosta lisää myöhemmin.
Alueella on myös sitten noita alemman tason kouluja aika lailla, mutta ei ne mua kiinnosta. Niin, ja ihan pakko mainita, täällä käytetään brittityyliin koulupukuja, valkoiset paidat ja suorat housut pojilla ja lyhet mekot tytöillä koristaa kotukuvaa. Tämä koskee alemman tason kouluja, yliopistossa on tietty akateeminen vapaus.
Lisätiedot voi kaivaa Googlella, kunhan välttää kaupungin virallisia turistiopassivuja osoitteessa http://www.newcastletourism.com, niistä ei oikein ota selkoa millään.