Tuesday, May 09, 2006

Sivistystä

Tänään totesin että koulun kirjastot ovat pullollaan kulttuuriteoksia. En tosin ollut kiinnostunut kirjoista, mutta DVD-valikoimat ovat melkoiset. Ja tarjolla on pienet kopit laitteineen, joissa niitä voi katsella. Jotain surffivideoita olenkin jo bongannut, mutta ihan kokopitkiä leffojakin löytyy aimo kasa. Taidanpa ottaa joku kerta hyppytunneilla naksupussin mukaan ja nauttia kulttuurista.

Tikitkin lähti, piti oikein lääkäriaika varata sitä varten kun hoitajat olivat niin kiireisen näköisiä. Puolen tunnin odottelun ja 5 minuutin napsuttelun jälkeen päätin että on muuten vikat tikit jotka käyn klinikalla otatuttamassa pois. Kyllä ne itsekin kynsisaksilla ja pinseteillä lähtee. Tai siis eihän mulle mitään enää käy, onnettumuudet on nyt kärsitty.

Pari päivää vielä pitäisi pitää haava kuivana ja sitten onkin aika laittaa lautaa kainaloon. Vielä pitäisi evät hioa, kunhan vaan saisin jostain välineet.

Antauduin ja laitoin patterin päälle omassa huoneessani, vähän pieni flunssa on vaivannut. Jouduin treenitkin jättämään tänään väliin ja ostamaan pitkähihaisen reenipaidan tulevia harjoituksia varten. Myydään tuuletin tarpeettomana.

Ja otsikon mukaisesti tässä pohdiskelin että paikallinen TV-tarjonta on aika laadukasta, 6 kanavaa löytyy ilmaiseksi. Kaikki nuorisosarjat ja turhanpäiväiset tositv/visailut löytyvät myös. TV-maksuja ei tunneta, ja mainoksia on sitten senkin edestä. Simpsoneissa on KOLME mainoskatkoa. Perhana.

Mutta kyllä silti ihan kivasti aikaa saa kulumaan, en nyt iltaisin ole hirveästi opiskeluja miettinyt. Lueskellut kirjoja, katsonut telkkua ja surffaillut, tosin vain netissä. Maanantaina seuraava dedis, enkun essee, voisi kohta alkaa siihen panostaa.

2006-05-9
4.1,20.5,0
11.0,52,0,NW,9
19.8,21,0,NW,9

Sunday, May 07, 2006

Turhuuksien turhuus

Juu, 3 viikon vedessä kellumisen huomaa. Yhdistettynä pieneen flunssaan ja muuten vaan sellaiseen ruumista irtautumis-kokemukseen olisin voinut jäädä kotiin tänään. Mutta pitäähän sitä pojan yliopistoa edustaa silloin kun on mahdollisuus.

Pelasin vähän päälle puolet reservipelin alusta ja aika lailla saman ykkösjengin mukana, nyt on fiilis kuin katujyrän alle jääneenä. Fyysinen aussifutis, ovat kai tottuneet rugbyyn täällä hieman liikaa. Tai sitten mä oon vaan kitisevä eurooppalainen pikkupoika ilman lihaksia.

Joka tapauksessa, eipä muuta kerrottavaa siitä. Tästä on helppo jatkaa, vain ylöspäin on mahdollista suunnistaa.

Kotiin päästyäni pesin pyykkiä, tein lohkoperunoita ja katsoin jalkapallohuliganismileffan. Fiilis oli oikea. Perunoita kämppikset nyt popsii keittiössä euforisessa tunnelmassa, niitä oli vaan liikaa mulle ja he totesivat ne niin hyviksi että taitaa olla Matin Kokkikoulu tiedossa lähiaikoina. Niin moni niiden reseptiä on kysynyt.

Nyt telkkarissa on aussivastine Oscareille, Logies. Taidanpa vaihtaa huonetta.

2006-05-7
6.3,26.0,0
13.5,63,0,NW,4
25.2,19,1,NW,28

Australian Alkeet, osa 4 - Opiskelu

Sitä vartenhan täällä ollaan. Tähän alkuun voin todeta teille rakkaat kuulijani, että voitte tulla sieltä pilvilinnoistanne rohkeasti ulos, ei tää ihan koko aikaa auringossa makoilua ole. Vaihto-opiskelijan on Australiassa opiskeltava vähintään 3 kurssia / puoli vuotta jos meinaa maassa pysyä. Ja saada TTYn tuet. Täysi lasti, jonka valtaosa paikallisista suoritttaa on 4 ja überkynäniskat vetää 5 kurssia. Joskus on siis myös opiskeltava. Oikeesti.

Mutta voitte olla varmoja siitä faktasta että mä oon tehnyt kaikkeni mennäkseni siitä mistä aita on matalin.

Aloitetaanpa alusta. Wanna come to Aussie? Exchange student vs. Study abroad - eka on TTY:ltä tuleville ilmainen, ei lukukausimaksuja, lennot maksetaan ja vielä vähän päällekin. Paikka tulee KV-toimiston kautta, tänä vuonna niitä oli avoinna muistaakseni 8. Kilpailua siis oli. Jälkimmäinen on se raukka, joka on tiputettu exchange-hausta ja on päättänyt että kenguru on nähtävä. Hän on itse hakenut tänne, maksaa normaalit lukukausimaksut. Tosin myös Study Abroad saa samat tuet koululta kuin minäkin, lisätaakkana on vaan noi edellämainitut kulut. Asuminen pitää molemmissa hommata/maksaa itse, mutta se on toinen tarina. Kurssimaksut riippuvat vähän kurssista, ja ovat 360-1080 euroa / kurssi. Joita pitää siis suorittaa väh. kolme. Lisäksi tulevat kotipuolta vastaavat yo-kuntamaksut ja muutama muu pieni kulu päälle. Siinä vähän motivaatiota pänttäämiseen.

Mutta minullahan tätä ongelmaa ei ole, olenhan Valittu. Joten kuinka sitten surffata mahdollisimman paljon? Vastaus on tämä:

ESLA2001 - Academic Language Skills for International Students

Opiskellaan akateemista englantia, hieman kielioppia, esseiden kirjoitusta, rakennetta. Muut kurssilla ovat aasiasta / saksasta, noin hieman kärjistettynä. Aasialaiset puhuvat toisilleen aasiaa (kyllä mä tiedän ettei sellaista kieltä ole, mutta samalta ne kaikki kuulostaa) ja saksalaiset saksaa. Idiootit. Sitten on mä ja pari muuta jotka oikeesti juttelee opettajalle englantia.

Kurssiin kuuluu 5 kpl alle 500 sanan esseetä ja lopputentti. Viikossa on 2 tuntia luentoja ja 1 tunti harjoituksia. Tosin ero näillä on se, että harkoissa on vähemmän jengiä, mun ryhmässä 6. Koko ryhmän koko on sellainen parikymmentä, siis paluu lukioluentoihin. Myöskin ns. läsnäolopakko on, mutta mä olin pari viikkoa pois ennenkuin alkoivat huolestumaan. Oli vaan liian nätti ilma.

Turhista kursseista turhin, mutta tästä mä voisin oikeesti saada kotipuolessa hyväksynnän.

Kontaktiopetuksen ulkopuolinen osa - tenttiin lukeminen ja esseet.

CMNS1230 - Foundations of Media Production

Luennoilla käydään läpi äänen ja kuvan teoriaa, 1 tunti luentoja viikossa. Harkoissa (2h/vko) editoitiin ääntä ja nyt videota maceillä. Ja tietysti huipputason ohjelmilla.

Opiskellaan käyttämään ohjelmia ja tuotetaan pari harkkatyötä. Eka oli 180 sekuntinen musiikkipätkä, toinen on 90 sekuntinen mainosvideo. Valmiista materiaalista, leikkaa-liimaa ja viimeistele. Voilá!

Tentteinä kaksi tietokoneavusteista monivalintaa, aikaa meni 15 minsaa viimeksi. Ei luentopakkoa, näppärät ja kattavat powerpoint-slidet tulee joka luennosta. Joista myös testit saavat materiaalinsa. Harkoissa oikeesti haluaa olla, ja kyllä se melko hyödyllistäkin on.

Kontaktiopetuksen ulkopuolinen osa - monivalintaan luentomateriaalin kertaus (viimeksi tunti edellisenä iltana, 12/15 oikein) ja hieman omalla ajalla projektien tuottamista.

AART1400 - Photomedia

Digitaalikuvauksen alkeet. Otetaan kuvia, muokataan niitä Photoshopissa ja vähän vielä päälle opiskellaan lisää ominaisuuksia ohjelmasta. Ei luentoja, 3 tuntia harkkoja viikossa. Yhteen putkeen, yleensä ollaan valmiit parin tunnin jälkeen. Ei tenttiä.

Kontaktiopetuksen ulkopuolinen osa - vaatii kursseista eniten, pitää tuottaa portfolio, jossa näkyy mistä on saanut vaikutteita, mitä näyttelyitä on käynyt, mistä on tietoa kerännyt ja tietysti omat tuotokset. Kurssiarvosana määräytyy 80% portfoliosta ja 20% läsnäolosta. Ja sä oikeesti haluat olla läsnä, niin mielenkiintoisia juttuja käydään.

Hyvän kuvan nappaaminen on melko hankala tehtävä, ehkä vähän yllättävästi. Onneksi on digikamera, uusi otos ei maksa. Ja kameroita saa lainata kurssihenkilökunnalta, jos ei omaa manuaalisäädöillä omista.

Tämä on ehkä kursseista eniten stressiä aiheuttava, opiskelutapa on niin erilainen mihin on tottunut. Kyseessä on kuitenkin taideaine. Saas katsoa miten pesunkestävä teekkari kurssista suoriutuu

Kokonaisuus: 9 h / vko + kotiopiskelu, painottuneena alkuviikkoon. Ma 5h, ti 1h, ke 2h ha pe 1h.Eli periaatteessa jos lomailu kiinnostaa, voin keskiviikkona puolenpäivän aikaan itseni heivata lomille.

Ja fiksuimmat teistä varmaan vähän jo päättelivätkin, että kun täällä tuo opiskelu maksaa aika rutosti tavallisella aussipulliaiselle, niin laitokset ei halua hirveen paljoa jengiä reputtaa. Joku taso on pidettävä, mutta näyttää niin paljon paremmalta kun on paljon valmistuneita ja hyvillä arvosanoilla. Ts. tentit ei oo ihan mitään rakettitiedettä.

Muutenkin ensi alkuun luulin että täällä vaan halutaan opiskelijoiden ottavan enemmän vastuuta omasta etenemisestään alusta alkaen, mutta sitten kuulin uuden teorian: opettajat ovat vaan laiskoja opettamaan enempää. Oli miten oli, jos oikeasti haluat opiskella, täällä se kanssa onnistuu. On ne tähtitieteelliset (mun näkökulmasta) kurssimaksut käytetty johonkin hyödylliseen, tietovarastot ovat rajattomat.

Niin, ja täällä otetaan plagiointi todella vakavasti. Kaikki harkkatyöt jotka palautat, on allekirjoitettava omakätisesti erilliselle A4-paperille, ettet niitä ole muilta ryöstänyt. Ja englannin kanssa tarkastus on vielä helpompaa, näillä on valtavat tietokannat tieteellisestä materiaalista, josta voivat hetkessä tarkastaa samankuuloiset lauserakenteet.

Myöskin suurin näkemäni aivopesu on onnistunut täällä. Kaikki kurssit toitottavat kuinka tärkeätä on hommata kirja, joka usein on melkoinen tiiliskivi ja maksaa maltaita. Valtaosa tuntuu kirjan ostavan, kirjakaupassa oli alkuaikoina portsari. Ja sitten tenttimateriaalista valtaosa tulee luennoista. En alistunut, valitsin kurssini toisin ja luotan luentomuistiinpanoihin. Siis niihin jotka saan kalvoina.

Seuraava puolivuotiskausi ei kovin paljoa tästä muutu, nyt käymistäni kursseista kaksi viimeistä kuuluu Bachelor of Communications -linjaan, johon ensi jaksossa otan 3 kurssia lisää. Nämä ovat CMNS100 Introduction to Digital Communication, CMNS1004 Media Production: Video ja DESN1300 Visual Communication Technology. Eli jotain internet-juttuja, tuotetaan filmi (kuvaus&editointi) ja lisää jotain tietokoneavusteisia kuvanmuokkausta.

Toiveena olisi saada noista joku pieni sivuaine kotipuolessa, kun ei niistä oikein muuten mitään vastaavuuksia kotiopintoihin (englanti poislukien) ole. Ja kun tuo systeemi täällä on niin erilainen, täällä opiskellaan puoli vuotta yhtå kurssia, joten ei oikein nappaa siitä ottaa jotain kymäistä 2 noppaa kotona. Tämä oli yksi syy miksi kaavailemani markkinoinnin kurssin tiputin kalenteristani tässä jaksossa. Tai oikeestaan siinä oli vaan liikaa työtä.

Stressi - mikäseon?

Surffivideoilta

Viikonloppu on taas saapunut. Perjantaina oli tarkoitus lähteä juhlimaan, mutta kämppisten haluttomuuden/krapulan (ei kai se voi kolmea päivää kestää..?) ja mun pienen flunssan takia ei lähdetty.

Katselin siis leffaputkea, Flashdance JA Footloose samassa nipussa. Voi pojat, kyllä miehen täytyy rakastaa paikallista viihdetarjontaa! Muuten koko kv-talo oli yhtä hullunmyllyä. World's Greatest Shave oli käynnissä, keräsivät rahaa leukemiapotilaiden hyväksi ja saivat siitä tekosyyn ajella kavereiltaan karvat pois. Melko viksu on markkinointimies.

En osallistunut.

Flunssastani en voi syyttää kylmää pohjo... anteeksi, etelätuulta enkä jäätävää merivettä. Ehei, syynä on kirjaston liian tehokas ilmastointi. Sen siitä saa kun opiskelee liikaa! Kävin keräämässä taas vähän aineistoa valokuvakurssia varten, tosin matkaan tarttui myös opus nimeltä History of the Surfvideo. Mielenkiintoinen opus.

Tänään käytiin aamupäiivällä pelaamassa tennistä Nelsonin kanssa, hän ja Andy olivat jo aamutuimaan käyneet surffitunnilla keskustassa. Päivä meni sitten aika pitkälti hengaillessa, kävin siinä leffojakin vuokraamassa. Ei ollut mikään maailman helpoin homma, aussitapaan valikoima oli massive-extreme.

Tunnin hyllyjä selailtuani sain kerättyä kasaan 6 filmiä, 6e ja viikko vuokra-aikaa. Point Break, Billabong Odyssey, Mad Max, Football Factory, Motorcycle Diaries ja Simpsoneita. Pari ekaa oli surffileffoja, jotka tässä hetki sitten kahlasin läpi. AIka täräyttävä fillis, muut eivät tosin siitä mitään ymmärtäneet, painuivat joko nukkumaan tai sammahtivat sohvalle. Ihan vertailun vuoksi teillekin, joille surffaus tarkoittaa parhaimpien nettipokerien haravaintia maailmanlaajuisesta intternetistä, katsokaapa http://tinyurl.com/fllr4.

Siinä on vähän aallon mallia. Oli myös tuon Billabong Odyssein avauskohtaus.

Käytiin myös mun autossa iltaa istuskelemassa, Nelsonilla oli kitara, jota se ei osannut soittaa. Mutta hyvä että oli kitara. En ole myöskään ennen tajunnut kuinka huikeita Winampin visuaaliset tehosteet ovat kun niitä katselee Pink Floydin tahdissa pimeässä huoneessa. Puolisen tuntia niitä tuijotettiin.

Huomenna puolenpäivän aikaan pelaamaan, katsotaas paljonko se tauko oikeesti vaikutti.

2006-05-6
7.7,22.8,0
15.2,60,0,NW,4
20.4,45,0,SE,4